Zwaantje Weishaupt-van der Heide

Zwaantje Weishaupt (1956) is beeldend kunstenaar/illustrator en woont en werkt op de voormalige enclave van het Middeleeuwse Kruisherenklooster in Ter Apel. Zij volgde een korte opleiding aan de DEVA vakschool in Almelo en de hier opgedane basiskennis van compositie, kleur en perspectief heeft zij door zelfstudie verder ontwikkeld tot haar huidige niveau. Voornaamste inspiratiebronnen zijn oude doorleefde gebouwen en de natuur, met name het landschap van Westerwolde.

Haar specialiteit is het maken van kleine verfijnde pentekeningen. Deze manier van werken is ontstaan vanuit de beperkte mogelijkheden van de stencilmachine uit de jaren zeventig van de vorige eeuw. Om toch nuances aan te brengen in haar illustraties voor krantjes en affiches is ze begonnen haar tekeningen op te bouwen uit stippen. Een techniek die zich in de loop der jaren heeft ontwikkeld tot haar huidige werk, waarin het spel tussen licht en donker centraal staat

Ze heeft de laatste jaren geĆ«xposeerd op diverse plaatsen in binnen en buitenland, openbare gebouwen en galerieĆ«n. Verder heeft ze veel in opdracht gewerkt van instanties en particulieren voor  zowel drukwerk als unica.